fbpx

Dá se na všem najít skvělost?

Je 10 prosince 1914 a ve West Orange, New Jersey právě došlo k hrozné explozi, půlka továrny známého vynálezce Thomase Edisona je v plamenech. Jeho syn Charles na tuto událost vzpomíná v článku pro Reader’s Digest z roku 1961, „Otec mě poslal pro matku, ať přijde i s přáteli, protože takový požár už nikdy v životě neuvidí. Když jsem se podivil, řekl jen: „To je v pořádku, právě jsme se zbavili spousty haraburdí.“. Edison už druhý den v 5:30 ráno, kdy požár ještě ani nebyl úplně pod kontrolou, oznámil zaměstnancům, že začínají stavět novou, lepší a modernější továrnu.

Možná vás napadnou další příklady toho, kdy z něčeho, co by většina lidí brala jako negativní, vzniklo něco pozitivního, nového a nebo dokonce úžasného.

Otázkou zůstává, jak se to vlastně stalo? Jak to ti lidé dokázali? Někdo by mohl říct, že to byla prostě náhoda, přálo jim štěstí, shoda okolností… já si dovolím s tím, tak úplně nesouhlasit.

Proč? Protože skvělost se dá najít úplně všude.

Co kdybych vám řekla, že se můžete rozhodnout, jak vy osobně budete různé situace vnímat. Co kdybych vám řekla, že na všem, co se vám v životě i v práci děje, je možné najít něco skvělého, něco perfektního a vytěžit z toho co nejvíc. A že záleží jen a jen na vás, jestli se rozhodnete, chtít tuto skvělost vidět a hledat.

Co udělal Edison jinak? Uviděl skvělost. A nejen to, přeměnil ji v příležitost. V příležitost postavit ještě lepší továrnu.

Pojďme si to vyzkoušet.

Představte si nějakou situaci, kterou jste vyhodnotili jako negativní. Na první pohled to může vypadat fakt „na nic“. A teď se na to zkuste podívat bez emocí a zaměřte svoji pozornost na to, co na tom může být skvělého a je jedno v jakém časovém horizontu.

Někdo by by mohl říct: „Tohle je tak hrozný, že na tom nic perfektního prostě není.“

Nacházet další a další negativní věci, je lehké a troufnu si říct, že to zvládné opravdu každý.

Takže jak to brát jinak?

Můžete se sami sebe například ptát: „Co je na tom perfektní? Může z toho vzniknout něco nového? Jak tohle můžu proměnit v příležitost? Co se z toho můžu naučit?“

Pokud se to týká vaší práce, můžete se ptát svých kolegů, zaměstnanců nebo lidí z jiného oddělení. Můžete zkusit zjistit, jaký dopad to má i na ně. Možná, že budete opravdu překvapeni, kolik různých nápadů a možností dáte dohromady.

Kdybych vedle sebe postavila 20 lidí a požádala je, aby mi řekli alespoň jeden příklad toho, v čem je pro ně třeba právě covid – 19 perfektní. Možná, že bych dostala docela dlouhý seznam různých odpovědí.

Každý může vidět skvělost v něčem jiném. To, co by bylo skvělé pro mě, vůbec nemusí být skvělé pro vás.

Samozřejmě, že ne z každé situace může vzniknout něco nového. Někdy je skvělé právě to, že vám ta situace něco signalizuje.

Například to, že vám z budovy upadl kus omítky, signalizuje, že zeď je vlhká a můžete včas zavést drenáž a předejít tak mnohem většímu problému v budoucnu.

Třeba si teď říkáte: „Tohle se mě netýká, já nepotřebuju hledat skvělost nebo příležitost, beru věci tak, jak jsou.“  nebo „Počkám a uvidím, jak se to bude vyvíjet, hlavně nic neuspěchat.“ A možná, že si za několik měsíců budete říkat: „Proč mě to nenapadlo dřív?“,  „Tohle jsme měli udělat/opravit už dávno!“

Co napsat na závěr?

Když se vám něco děje máte možnost volby, jak se na to budete dívat.

Samozřejmě, že si klidně můžete dál „užívat“ své naštvání a frustraci, obviňovat ostatní, hledat nějaké rychlé řešení – takovou tu často ne moc účinnou záplatu. A nebo nedělat nic a jen se litovat. No a nebo se taky můžete rozhodnout, to vidět jinak.

Přeji vám, ať vás při hledání skvělosti napadne spousta možností.

A pozor, tím že najdete skvělost a příležitost to nekončí, ale naopak právě začíná.

Protože úplně „nej“ je, se do toho pustit a začít něco měnit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *